Da je magnezij eden najpomembnejših mineralov, priča že dejstvo, da je ključen pri več kot 300 biokemičnih procesih v našem telesu.

Telo nas začne hitro opozarjati, ko nam magnezija primanjkuje, zato je izjemnega pomena, da te znake prepoznamo in pravočasno ukrepamo.

Ne pravijo kar tako, da naše telo za optimalno delovanje potrebuje pravo razmerje beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob ter vitaminov in mineralov.

Med slednjimi je še posebej pomemben magnezij, saj ga vsebuje tako rekoč vsaka celica v vašem telesu.

Približno 60 odstotkov magnezija se nahaja v naših kosteh, preostanek pa v mišicah, mehkih tkivih in tekočinah, vključno s krvjo.

Zakaj je magnezij pomemben za naše telo?

Kot rečeno, je magnezij eden od najpomembnejših elementov, saj skrbi za normalno strukturo kosti, podpira pa tudi delovanje več kot 300 encimov, ki so udeleženi v biokemijskih procesih v organizmu.

Med drugim sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov in maščob, uravnava prebavo ter skrbi za zdravje jeter, saj zmanjšuje toksičnost snovi, ki se vanje odlagajo.

Nepogrešljiv je za zdravje srca in ožilja, saj uravnava srčni ritem, vpliva na previsok krvni tlak in slab holesterol, pomemben je tudi za ravnovesje glukoze v telesu.

Ena ključnih vlog magnezija je celicam zagotoviti dovolj energije za opravljanje nalog, pripomore pa tudi k delovanju živčevja in mišic ter s tem zmanjšuje pojavljanje mišičnih krčev.

 
J&D Ionic magnezij je na voljo v obliki razpršila.
J&D Ionic magnezij je na voljo v obliki razpršila. / FOTO: Arhiv naročnika
 

Da bi torej srce, ožilje, mišice, kosti, živčevje, prebavila ter imunski sistem delovali optimalno, dnevno potrebujemo od 300 do 500 mg magnezija, pri čemer ga ženske potrebujejo nekoliko manj kot moški. Seveda pa gre zgolj za okvirne vrednosti, saj se dnevne potrebe med drugim prilagajajo našemu življenjskemu slogu, starosti ter morebitnim zdravstvenim težavam.

Če telesu ne moremo zagotoviti dovolj magnezija s prehrano, ga je smiselno uživati v obliki prehranskih dopolnil.

Kdo potrebuje več magnezija?

Predvsem tisti, ki se ukvarjate s športom – tako profesionalci kot rekreativci – potrebujete več magnezija. Velika telesna obremenitev namreč izgubo magnezija pospešuje, kar je v največji meri posledica prekomernega potenja.

Ker je dodajanje magnezija priporočljivo tako rekoč vsakemu, je izdelek Ionic Magnesium Spray Skin & Sport tudi idealno darilo ob prihajajočih praznikih. Ne zamudite posebne božične akcije TUKAJ!

Povečana potreba po magneziju se pojavi tudi pri nosečnicah, saj ta pomemben mineral pomaga pri ohranitvi in obnovi telesnih tkiv, zmanjša zaostanek rasti ploda ter poveča telesno maso zarodka. Nosečnicam pa pomaga pri premagovanju utrujenosti, odpravi prebavnih težav, zgage, zaprtja, želodčnih težav ter izjemno pogostih mišičnih krčev.

Za zadosten vnos magnezija morajo še posebej skrbeti tudi ženske v menopavzi in vsi starostniki, predvsem zato, ker v povprečju zaužijejo premalo vode in uživajo hrano, osiromašeno z magnezijem. Več magnezija potrebujete tudi sladkorni bolniki, bolniki s srčnimi obolenji, tisti, ki imate težave s kostmi in zobmi pa tudi kronično utrujeni in izčrpani posamezniki z oslabljenim imunskih sistemom ter vsi, ki uživate določena zdravila (cisplatin, ciklosporin, aminoglikozide, laksativ, diuretik, itd.).

Pri sicer zdravih odraslih pa se potreba po več magnezija pojavi tudi zaradi diareje, bruhanja, uživanja odvajal, diuretikov in zlorabe alkohola.

Kako telesu zagotoviti zadostno količino magnezija?

Z uravnoteženo prehrano bi načeloma morali telo oskrbeti z zadostno količino tega cenjenega minerala. Pri tem je pomembno, da uživamo živila, v katerih se magnezij nahaja v večjih količinah. Med njimi naj izpostavimo stročnice (še posebej črni fižol in edamame), nekatero zelenjavo (špinača, ohrovt, avokado) in oreščke (mandlji, arašidi, indijski oreščki), pa žitarice (polnozrnate žitarice, ovseni kosmiči) ter temno čokolado. V manjših količinah ga vsebuje tudi mleko, perutnina, pomaranče, banane ter kava in čaj. Kadar pa je naša prehrana osiromašena ali pa se zaradi zgoraj naštetih razlogov potreba po magneziju poveča, ga je priporočljivo uživati v obliki prehranskih dopolnil.

Prehransko dopolnilo vse v enem’ za vaše dnevne potrebe po magneziju

Popoln izdelek za vse, ki bi radi zagotovili telesu dnevne potrebe po magneziju, je Ionic Magnesium Spray Skin & Sport podjetja J&D SPECIAL, saj vsebuje visoko koncentracijo magnezija, ki se zlahka absorbira v telo, kar vam zagotavlja energijo in vzdržljivost, ki ju potrebujete za najboljše dosežke. Formula temelji na magnezijevih kosmičih, ki so prepojeni z antioksidantom, ki pomaga zaščititi vašo kožo pred poškodbami ter ji pomaga, da ostane zdrava in mladostna. Izdelek J&D Ionic magnezij v obliki razpršila je izjemno priročen tako za šport in vadbo kot za vsakodnevno uporabo. Za razliko od drugih izdelkov ga lahko uporabljate tako oralno kot preko kože. Je v tekoči obliki, a ni olje, zato se hitro vpije in ne pušča sledi. Veliko raziskovalcev potrjuje, da je magnezijev klorid najboljša oblika magnezija za naše telo, ker ima klorid ključno vlogo pri nastajanju kloridne kisline v želodcu; nekateri ljudje ne proizvajajo dovolj te kisline in zato lahko pride do številnih zdravstvenih težav, sploh povezanih s presnovo. Učinkovitost in preprostost uporabe J&D Ionic magnezija je navdušila tudi priznanega urologa dr. Predraga Šainovića, ki je med drugim tudi vrhunski športnik – letos je osvojil zlato v dirkanju European GT4 cup, magnezij pa mu še kako pomaga pri doseganju rezultatov in regeneraciji.

Uživajte čim več živil, bogatih z magnezijem.
Uživajte čim več živil, bogatih z magnezijem. / FOTO: AdobeStock
 

Prepoznajte simptome pomanjkanja magnezija in pravočasno ukrepajte

Zaradi vse bolj stresnega načina življenja in posledično tudi neurejene prehrane bi bilo dodajanje magnezija smiselno pravzaprav za vse po 30. letu. Pogosto se namreč dogaja, da nas telo samo opozarja na pomanjkanje magnezija, pa tega niti ne prepoznamo. Najbolj očitni znaki so vrtoglavica, pritisk v glavi, zaspanost, glavobol ter krči v mišicah, lahko pa pride tudi do občutka gluhosti mišic in hipertonije ter motenj v delovanju srca. Dologoročno pomanjkanje magnezija pa lahko privede do določenih resnih bolezni, predvsem srčno-žilnih obolenj ter osteoporoze.

Bodite torej pozorni na omenjene znake in pravočasno ukrepajte. Za začetek pa poskrbite, da čim več magnezija zaužijete z vsakodnevno prehrano in ga po potrebi telesu zagotovite v obliki prehranskih dopolnil.